Obezite; insan vücudundaki yağ kütlesinin, olması gerekenin çok üzerinde olma durumudur. Aşırı kiloluluk olarak da ifade edilebilir. Modern çağın, en sık görülen hastalıklarından biridir ve zamanında tedavi edilmediğinde, insanları birçok açıdan olumsuz etkiler. Hatta ölüme kadar gidebilecek sağlık sorunlarını dahi tetikleyebilir.
Aşırı kilolu olma durumu, ilk bakışta estetik açıdan görünüm bozukluğu olarak görülür. Ancak sorun sadece estetik kaygılarla sınırlı değildir. Fazla kiloya bağlı olarak özgüven düşüklüğü, psikolojik sorunlar ve kronik birçok hastalık ortaya çıkabilir. Bu yüzden sağlıkları her açıdan korumak isteyenler, fazla kilolarından kurtulmalıdır. Normal yolla kurtulamayanlar, obezite tedavilerinden yararlanmalıdır.
Obezite Nedir?
Obezite; vücuttaki yağ kütlesinin, yağsız kütleye olan oranının çok yüksek olmasıdır. Kişilerin boylarına kıyasla kilolarının çok fazla olma durumu olarak da tanımlanabilir.
Yağ kütlesinin normale göre aşırı yüksek olması, diyabet ve insülin direnci sorunları gibi rahatsızlıkların temel nedenleri arasında yer alır. Fiziksel açıdan ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu gibi hastaları psikolojik açıdan da etkileyen bir rahatsızlıktır.
Her ne kadar birçok olumsuz etkisi olsa da, tedavisi olan bir hastalıktır. Obezite cerrahisi, bu amaçla geliştirilmiş tedavi yöntemlerinden biridir. Diyet ve egzersizle kilo vermeyi başaramayan hastalar, geliştirilen cerrahi yöntemlerle kilo verebilmektedir.
Obezite Belirtileri Nelerdir?
Obezitenin en belirgin belirtisi, vücutta artan yağ dokusu ve kilo artışıdır. Bu kilolar genellikle yavaş alındığı için birçok kişi, obezite olmaya doğru ilerlediğini fark etmemektedir. Kilo artışı nedeniyle ortaya çıkan farklı belirtiler de vardır. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir:
Nefes alıp vermede zorlanma
Horlama
Cilt sorunları
Eklem ağrıları
Terleme
Çabuk yorulma
Özgüvenin azalması
Obezite Teşhisi Nasıl Konulur?
Obezite teşhisi, beden kitle indeksi dikkate alınarak konulur. Beden kitle indeksi, kişinin kilosu ile boyunun karesinin oranıdır. Boy ve kilo arasındaki uyumu göstermektedir. Bu indeksin büyümesi, kişinin kilosunun boyuna göre fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Obezitenin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bunlar, beden kitle indeksine göre sınıflandırılmıştır. Söz konusu sınıflama şu şekildedir:
Beden Kitle İndeksi
Sınıflama
18,5’ten küçük olanlar
Zayıf
18,5 ile 24,9 arası olanlar
Normal
25 ile 29,9 arası olanlar
Kilolu
30 ile 34,9 arası olanlar
Obez (Obez 1)
35 ile 39,9 arası olanlar
Morbid obezite (Obez 2)
40 ve üzeri olanlar
Süper Morbid Obezite (Obez 3)
Obezite Cerrahisi Nedir?
Obezite cerrahisi, diyet ve egzersizle fazla kilolarından kurtulamayan morbid obezite hastaları için geliştirilmiş cerrahi yöntemlerdir. Bu yöntemler ile hastaların mideleri küçültülür ve daha az gıda ile doymaları sağlanır. Bu yüzden halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak da bilinirler.
Obezite cerrahisinde iki farklı prosedür vardır. Bu prosedürlere ilişkin detaylar şu şekildedir:
· Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık %85’lik kısmının alınması işlemidir. İşlem sonunda mide, ince bir tüp büyüklüğünde olur. Hastalar, daha az gıda ile doygunluk hissini yaşarlar. Gıdaların emiliminde ise herhangi bir değişim olmaz. Bu prosedürde, hastaların 12-18 ay sonra mevcut kilolarının %50’sini vermeleri beklenir.
Gastrik Bypass
Gastrik bypass, midenin %95 oranında küçültülmesi ve oluşan yeni bölümün ince bağırsağa bağlanması işlemidir. Bu işlem sırasında ince bağırsağın yaklaşık %10-15’lik bölümü bypass edilir. Böylece hem daha az yemekle doygunluk hissi sağlanır hem de gıdaların emilimi azaltılır. Gastrik bypass hastalarının 12-18 ay sonunda kilolarının %60’ını vermeleri beklenir.
Obezite Cerrahisi Hangi Hastalara Uygulanır?
Obezite cerrahisi, morbid obezite ile süper morbid obezite hastalarına uygulanır. Esasında beden kitle indeksi 40 ve üzerinde olanlara uygulanmaktadır. Ancak BKİ’si 35 üzeri olup, metabolik hastalıkları olanlar da obezite cerrahisi yöntemleriyle tedavi olabilirler.