Obezite Nedir?
Obezite
Obezite, vücut yağının yağsız ete oranının aşırı derecede artması olarak tanımlanabilir. Obezite tanımı yani obezite, boyuna göre fazla kilolu olan kişileri ifade eder. Dünyada ve ülkemizde obezite hızla gelişmektedir. Obezite oranı her geçen gün artıyor. Obezite, yaşam süresi arttıkça yaşam kalitesini düşürecek ve insanların üretkenliğini düşürecek bir hastalıktır, tedavi edilmesi gerekir.
Obezite Belirtileri Nelerdir?
Obezitenin ilk belirtisi vücut yağının artmasıdır. Vücut kitle indeksi (BMI), bir hastanın obez olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Vücut kitle indeksi, vücut ağırlığının (kilogram cinsinden) yüksekliğe (m2 cinsinden) bölünmesiyle hesaplanabilir (obezite hesaplama yöntemi olarak da bilinir).
Boy ve kiloya göre vücut kitle indeksini aşağıdaki verilere dayanarak öğrenebilirsiniz: Diğer bir deyişle 30’dan yüksek vücut kitle indeksi obezite olarak adlandırılır. 40’tan fazlası morbid obezite olarak adlandırılır ve 50’den fazlası süper morbid obezite olarak adlandırılır. Obez hastalar ayrıca en ufak bir egzersizde bile dayak, aşırı terleme, uyku apnesi, eklem ve sırt ağrısı, cilt tahrişine bağlı enfeksiyon ve bitkinlik gibi semptomlar yaşayabilir.
Obezite Tedavisi Nasıl Olur?
Bu nedenle, BMI 6 kategoriye ayrılmıştır. Boy ve kiloya göre vücut kitle indeksini aşağıdaki verilere dayanarak öğrenebilirsiniz: Obezite aslında basit bir denkleme dayanmaktadır. Vücudun tükettiğinden daha fazla enerji emilirse depolanır. Potansiyel bir genetik / metabolik hastalık olmadıkça, aşırı gıda alımı, düşük enerji tüketimi veya her ikisi birden. Burada ilk tedavi seçeneği olarak tıbbi beslenme ile karşılaştık. Bu noktada, “kişisel” hangi kaynaklardan ve ne sıklıkla kalori tüketileceğini belirlemelidir. Beslenmenin yanı sıra düzgün egzersiz de yapmalısınız. Medikal tedavi ikinci tedavi yöntemi oldu.
Aşağıdaki verilere dayanarak boy ve kiloya göre vücut kitle indeksi hakkında bilgi edinebilirsiniz: Hormonların sağlıklı salgılanması obezitede çok önemlidir. Açlık, besin ve tokluk sinyallerinin beyne iletilmesi, gıdalarda şeker, protein ve yağ kullanımı, egzersize veya strese metabolik yanıt gibi görevler tamamen hormonların kontrolü altındadır. Hormonal dengeyi bozmak obeziteye neden olabilir. Bu durumda, altta yatan endokrin problemlerini ilaçlarla veya ameliyatla düzelterek kilonuzu kontrol edebilirsiniz. Bununla birlikte, normal bir endokrin sistemi olan kişilerin bu hormon ilacını almaları tehlikeli olabilir. Endokrinoloji bölümüne gitmeden bu yöntemleri denememelisiniz. Örneğin insülin, tahıl proteini, leptin, tiroid, büyüme hormonu vb. Kilo alma ve verme için önemli hormonlardır. Ayrıca ince bağırsağın son kısmı da tokluk hissi üreten GLP-1 hormonunu içerir. Bu nedenle, BMI 6 kategoriye ayrılmıştır. Aşağıdaki verilere dayanarak boy ve kiloya göre vücut kitle indeksi hakkında bilgi edinebilirsiniz: GLP-1 vücutta insülin salgılanmasını düzenler ve beynin açlık merkezine sinyaller iletir. Tokluk ve açlık hissi GLP-1 hormonu ile ilgili ilaçlarla sağlanabilir. İlaç, hastanın endokrinolog tarafından verilen bir dozda kendisine günlük olarak enjekte edilmesini içerir. Kullanımı şeker hastalarının kullandığı insüline benzemekle birlikte enjeksiyon içeriği insülin değildir. Diyabet tedavisi kapsamında geliştirilmiş olsa da diyabeti olmayan bireylerde obezitenin tedavisinde de kullanılabilir. GLP-1 analogları diyete yardımcı olabilir, ancak kilo vermeyi zorlaştıran mekanizmaları düzenleyebilir. Ancak bunu yaparken hiçbir ilacın doğrudan yağ yakıcı etkisi olmadığı unutulmamalıdır. Kilo kaybı, hastanın tedaviye uyumuna bağlıdır. Kilo vermesi ve vermesi gerekiyor. Bu nedenle, BMI 6 kategoriye ayrılmıştır. Boy ve kiloya göre vücut kitle indeksini aşağıdaki verilere dayanarak öğrenebilirsiniz: Bir diğer obezite tedavisi de obezite cerrahisidir. Obezitenin diyet ve egzersizle tedavi edilmesinde başarı oranı düşük olsa da ameliyatta bu oran oldukça yüksektir. Bu nedenle kalp damar hastalıkları, ruhsal hastalıklar ve uyku apnesi için ameliyatla kalıcı kilo kaybının sağlanması çok önemlidir. Bariatrik cerrahide yöntem kişiye özel belirlenir. Rahat bir operasyonun ardından hasta kısa sürede iş ve sosyal yaşantısına dönebilir, doğru planlama ile ideal kilosuna kavuşabilir.
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!