Kalın bağırsakta meydana gelen bağırsak (kolon) kanseri, günümüzde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Bu hastalığın tedavisinde Mersin bağırsak (kolon) kanseri ameliyatı ve kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavileri kullanılır.
Erken teşhis, bağırsak kanseri tedavisi için son derece önemlidir. Ayrıca teşhis sonrasında yapılacak cerrahi işlemin deneyimli ve uzman bir genel cerrah tarafından yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Mersin Bağırsak (Kolon) Kanseri Nedir?
Bağırsak (kolon) kanseri, kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda meydana gelen bir kanser türüdür. Söz konusu hastalık, kalın bağırsak veya rektumun iç yüzeyindeki hücrelerin kontrolsüz büyümesi ve çoğalması sonucu oluşur.
Bağırsak kanseri genellikle polipler olarak isimlendirilen küçük ve sert kitlelerle başlar. Bu polipler zamanla kanserli hücrelere dönüşebilir. Kanser hücreleri daha sonra kalın bağırsak veya rektumun diğer bölgelerine yayılır. Bundan dolayı erken teşhis, tedavi başarısı açısından önemlidir.
Bağırsak (kolon) kanseri belirtileri; kanlı dışkı, kabızlık veya ishal, karın ağrısı ve krampı, gaz, şişkinlik hissi, yorgunluk şeklindedir. Bunların haricinde farklı belirtiler de vardır. Ayrıca bazı vakalarda, hastalarda herhangi bir belirti görülmediği bilinmektedir. Bu yüzden, özellikle 50 yaştan sonra düzenli olarak kanser taraması yaptırılması tavsiye edilir.
Bağırsak kanseri teşhisi için, fizik muayene, kan testleri, kolonoskopi, sigmoidoskopi, CT taraması, MRI gibi testler kullanılır. Tedavi, kanserin büyüklüğüne, yayılımına ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu noktadaki seçeneklerin başında ameliyat, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gelir.
Mersin Bağırsak (Kolon) Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mersin bağırsak (kolon) kanseri ameliyatı, kanserin büyüklüğüne, konumuna ve yayılımına bağlı olarak farklı yöntemlerle ve farklı şekillerde yapılır. Ameliyat yapılmadan önce, hastanın durumu ve kanserin evresi dikkate alınarak bir tedavi planı oluşturulur.
Burada yapılan ameliyattaki temel hedef, kanserli dokuların tamamen dışarı çıkarılmasıdır. Bu yapılırken, sağlıklı dokuların ise olabildiğince korunmasına çalışılır. Ancak öncelik her zaman kanserli dokuların alınmasıdır ve bunun için bazen sağlıklı dokular da feda edilebilir.
Ameliyatlar genellikle açık veya kapalı (laparoskopik cerrahi) ameliyat olarak yapılır. Açık ameliyatta, cerrah bir kesi yapar ve bağırsak kanseri bölgesine erişmek için karnı açar. Sonrasında ise kanserli dokuları alır. Kapalı ameliyatta ise, cerrah birkaç küçük kesiden bir kamera ve cerrahi aletleri ilgili bölgeye gönderir. Bu sayede büyük bir kesi açmadan kanserli dokuları dışarı çıkarır.
Ameliyatta, kanserli bölge çıkarılırken, sağlıklı dokular ise korunmaya çalışılır. Cerrah, kanserli bağırsakları çıkardıktan sonra sağlıklı bağırsakları yeniden birleştirir. Bazı durumlarda ise hastanın kolostomi torbası takmasına karar verilir.
Mersin bağırsak kanseri ameliyatı için farklı yöntemler kullanılır. Bunlar; açık ameliyat, laparoskopik cerrahi ve robotik cerrahidir. Açık ameliyata kıyasla yeni teknikler, iyileşme süresi ve komplikasyon riskleri açısından daha avantajlıdır.
Bağırsak Kanseri Ameliyatı Sonrası
Bağırsak kanseri ameliyatı sonrası iyileşme, ameliyatın tipine, kanserin evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Her hasta için gerek iyileşme süresi gerekse de iyileşme süreci farklıdır. Ancak genel itibariyle ameliyat sonrasında hastalar 3-6 hafta arasında iyileşir. Buradaki iyileşme, ameliyata dair iyileşmedir. Sonraki dönemde kanser tedavisi devam edecektir.
Yapılan ameliyattan sonraki dönem son derece önemlidir. Cerrahi işlem ile sindirim sistemine müdahale edilmesi ve kişilerin kanser hastası olması, bazı hususları önemli hale getirmektedir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
· İzlem ve Kontrol
Hastalar düzenli olarak takip edilir ve kanserin tekrarlamasını önlemek için kontrol edilirler. Kontroller, kan testleri, endoskopik muayeneler, radyolojik incelemeler veya diğer testler gibi farklı yöntemlerle yapılır.
· Beslenme
Bağırsakların çalışmaya başlaması için birkaç güne ihtiyaç vardır. Bu süre her hastada farklıdır. Dolayısıyla hastaların ilk günlerde yavaş beslenmeleri gerekir. Daha sonraki günlerde, yiyecekler azar azar ve sık sık tüketilmelidir. Yüksek lifli yiyecekler ve gaz yapıcı gıdaların tüketimi, bağırsak hareketlerini artırabileceği için sınırlandırılmalıdır. Bu noktada doktor talimatlarına göre hareket edilmelidir.
· Egzersiz
Hastaların mümkün olduğunca erken ayağa kalkması ve yürümesi önerilir. Söz konusu uygulama, kan dolaşımını artırır ve bağırsakların çalışmasını teşvik eder. Bunların dışındaki egzersizlerin doktor onayı olmadan yapılmaması gerekir.
· Ağrı Kontrolü
Ameliyat sonrasında hastalar genellikle ağrı yaşar. Bu, son derece normal bir durumdur. Ağrıyı kontrol altında tutmak için doktor tarafından reçete edilen ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
· Cerrahi Yara Bakımı
Ameliyat bölgesi düzenli olarak kontrol edilmeli ve değiştirilen bandajlarla temiz tutulmalıdır.
· Psikolojik Destek
Bağırsak kanseri ameliyatı, hastalar için stresli bir olaydır. Bundan dolayı, hastaların psikolojik destek alması önemlidir.
Bağırsak Kanseri Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
Mersin bağırsak (kolon) kanseri ameliyatı, genel cerrahlar tarafından yapılır. Ancak her genel cerrahın bu ameliyatı yapamayacağı unutulmamalıdır. Deneyimli ve bu alanda kendini geliştirmiş olan cerrahların tercih edilmesi çok önemlidir. Bu cerrahlar, bağırsak kanseri tanısı konmuş hastaların tedavisi için özel olarak eğitim almışlardır.
Yapılacak ameliyat, kanserli dokuların çıkarılmasını içerir. Bağırsak kanseri tedavisi içerisinde önemli bir yer tutar. Yapılacak ameliyatın başarılı olması, kanserli dokuların ve hücrelerin tamamen çıkarılması ve bunu yaparken de sağlıklı dokuların korunması, kanser tedavisi başarısını etkiler.
Mersin en iyi kolon kanseri doktoru seçilerek, kanser tedavisinde önemli bir avantaj sağlanmalıdır. Kendini bu alanda yetiştirmiş, deneyimli ve yüksek teknolojideki tıbbi cihazları kullanan cerrahlar, her açıdan beklentileri karşılayacaktır.