Mersin diyabet tedavisi, hastanın boyu, kilosu, diğer özellikleri ve genel yaşam tarzı dikkate alınarak uygulanır. Kronik bir hastalık olan diyabetin kesin bir tedavisi bulunmaz. Uygulanan tedaviler, hastanın yaşam kalitesinin artırılmasına yöneliktir. Bu süreçte temel hedef, hastanın kan şekerinin istenen aralıkta tutulmasının sağlanmasıdır.
Diyabet tedavisi hakkında bilgi vermeden önce diyabetten bahsedilmesi daha doğru olacaktır. Diyabet, vücudun kan şekeri seviyesini kontrol eden hormon olan insülinin yetersizliği veya etkisizliği nedeniyle oluşan metabolik bir rahatsızlıktır.
İnsülin, pankreas tarafından üretilir ve vücudun kan şekerini kontrol edilmesi görevini yerine getirir. Diyabet hastası olanlarda pankreas yeterli seviyede insülin üretmez ya da üretmiş olduğu insülin yeteri kadar etki etmez.
Buna bağlı olarak da kan şekeri seviyesi, olması gerekenden yüksek olur. Mersin diyabet tedavisi, işte bu sorunun ortadan kaldırılmasına yöneliktir.
Diyabet, kendi içerisinde tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet şeklinde ikiye ayrılır. Tip 1 diyabet, çoğunlukla çocukluk veya gençlik dönemlerinde başlar. Pankreasın yeteri kadar insülin üretmediği otoimmün bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Tip 2 diyabet ise daha çok yetişkinlikte görülür.
Diyabetin bu tipi, genel olarak yaşam tarzı, obezite ve genetik faktörlerle ilişkilidir. Burada vücudun insüline karşı direnç geliştirmesi durumu vardır.
Diyabet, yüksek kan şekeri seviyelerine bağlı olarak bazı yan etkilere ve komplikasyona yol açabilir. Bunlardan bazıları; kalp hastalığı, böbrek hastalığı, görme kaybı, sinir hasarı ve ampütasyonlar şeklindedir.
Mersin diyabet tedavisi, kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesi, komplikasyon riskinin azaltılması ve genel sağlık durumunun iyileştirilmesi için yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve insülin tedavisi gibi yöntemleri içerir. Ancak tüm bunların uzman ve deneyimli bir doktor kontrolünde yapılması çok önemlidir.
Mersin Diyabet Tedavisi
Mersin diyabet tedavisi, hastalığın tipine göre farklılık gösterir. Tip 1 diyabet, pankreasta yeterli insülin üretiminin yapılamadığı hastalık türüdür. Burada hastalık belirtilerinin engellenmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için hastaya insülin tedavisi uygulanır. Ancak bazı durumlarda ek olarak farklı yöntem ve tekniklerin kullanılması da söz konusu olabilir.
Tip 2 diyabet ise vücudun insüline karşı direnç geliştirmesi durumudur. Burada sadece klasik bir ilaç tedavisinden söz etmek yanlış olacaktır. Tip 2 diyabet için daha komplike bir tedavinin uygulanması gerekir.
Zira burada vücutta esasen yeterli seviyede insülin üretimi vardır, ancak hücrelerin dirençli olması nedeniyle istenen etki görülmez. Dolayısıyla sadece insülin tedavisi uygulanması yetersiz kalacaktır.
Diyabet veya bilinen diğer adıyla şeker hastalığı, insanların yaşam kalitesinin direkt olarak aşağı çeken bir rahatsızlık olarak ifade edilebilir. Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisinin olmaması nedeniyle yaşam kalitesini artırıcı tedbirlerin alınması temel noktadır.
Mersin’de Şeker Hastalığı Tedavisi
Mersin’de şeker hastalığı tedavisi, hastaların genel durumlarının korunmasını hedefler. Şeker hastalığının kesin bir tedavisinin olmaması, hastaların ömür boyu bu tedaviyi uygulamalarını mecbur kılar.
Tip 1 ve tip 2 diyabet için uygulanan tedavi yöntemleri arasında bazı benzerlikler olmasına karşın, farklı tedaviler olduğunu ifade etmek yanlış olmaz.
Tip 1 şeker hastalığında, temel sorun pankreasın yeterli seviyede insülin üretmemesidir. Bu yüzden, ilgili hastalara öncelikli olarak insülin tedavisi uygulanır.
Bu tedavide sürekli olarak kan şekeri kontrol edilir ve gerekli zamanlarda insülin verilir. İnsülin, enjeksiyon veya insülin pompası ile vücuda verilir. Verilecek doz miktarı ise uzman hekim tarafından belirlenir.
Tip 1 diyabet hastalarına insülin tedavisinin yanı sıra farklı tedaviler de uygulanır. Bunların başında ise diyet gelir. Pankreasın yeterli seviyede insülin üretmemesi nedeniyle kan şekerinin dengelenmesi sorunu vardır.
Bu sorunun artırılmaması için hastaların düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli yiyecekler tüketmesi gerekir, tavsiye edilir.
Mersin’de şeker hastalığı tedavisi sürecinde hastaların kendilerini takip etmeleri de büyük bir öneme sahiptir. Bunun için kan şekerlerini izlemeleri gerekir. Kan şekeri ölçme cihazı ile hastalar, parmaklarından aldıkları 1 damla kan ile kanlarındaki şeker seviyesini kolaylıkla ölçebilir. Buradan elde edilen sonuçlara göre tedavinin nasıl yanıt verdiğini görebilirler.
Tedaviye dair bir diğer detay ise glukagondur. Düşük kan şekeri (hipoglisemi) durumunda kullanılan glukagon, tip 1 diyabet hastalarının yanında bulunması gerekir. Gerekli durumlarda bu ilacın kullanımı ile kan şekerinin dengelenmesi sağlanır.
Mersin Şeker Hastalığı Tedavisi
Tip 2 şeker hastalığının tedavisi de genel itibariyle benzerdir. Ancak tip 2 için Mersin şeker hastalığı tedavisi yapılırken daha farklı bir bakış açısına sahip olunması gerekir. Zira burada vücudun insüline direncinin olması ve salgılanan etkisini yeteri kadar gösterememesi durumu vardır.
Tip 2 şeker hastalarının doğru bir diyet ile kan şekerlerini dengede tutmaları çok önemlidir. Bunun için düşük glisemik indeksli (GI) yiyeceklerle dengeli bir diyete sahip olmaları gerekir. Söz konusu türden bir diyeti ise ancak uzman ve deneyimli diyetisyenler ve hekimler hazırlayabilir.
Tip 2 diyabet için diyet büyük bir öneme sahiptir. Hastaların işlenmiş gıdalardan, yüksek karbonhidrat veya yağ içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekir. Bunların yerine düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli ve sağlıklı yağlar içeren gıdalar tercih edilmelidir.
İnsülin tedavisi genellikle tip 1 şeker hastalığı için tercih edilir. Ancak hastanın durumuna göre burada da tercih edilmesi söz konusu olabilir.
Ayrıca buna ek olarak farklı ilaçlar da reçete edilebilir. Doktorun reçete ettiği ilaç veya ilaçların düzenli ve talimatlara uygun şekilde kullanılması, Mersin şeker hastalığı tedavisi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Mersin diyabet tedavisi için sağlıklı bir yaşam tarzının ve sağlıklı bir beslenme programının benimsenmesi gerekir. Bunlara ek olarak doktor tarafından hazırlanan tedavi programına uyulması da büyük bir öneme sahiptir. Böylece hastaların yaşam kalitesi artar ve şeker hastalığı, yaşamı etkileyen bir hastalık olmaktan çıkar.