Mersin meme kanseri ameliyatı, meme kanseri nedeniyle göğüsün tamamının veya bir bölümünün alındığı cerrahi işlemdir. Mastektomi olarak da bilinen bu işlem ile kanserli dokuların vücut dışına çıkarılması hedeflenir. Bu işlem sırasında meme dokusu önemli oranda veya tamamen alınır.
Meme kanseri tedavisi için yapılan bu cerrahi işlemde, kanserli hücrelerin ve dokuların tamamen alınması için sağlıklı dokular da feda edilebilir. Zira kanserli hücrelerin vücutta kalması, hastalığın tekrar etme ve farklı organlara bulaşma riskini artıracaktır. Mersin meme kanseri ameliyatı ile bu risk minimize edilir.
Mersin Meme Kanseri Ameliyatı Nedir?
Mersin meme kanseri ameliyatı, memede oluşan kanserli dokuların çıkarılması için gerçekleştirilen cerrahi işlemdir. Burada hedef kanserli dokuların tamamen alınmasıdır. Kanserin türüne, büyüklüğüne ve evresine bağlı olarak farklı şekillerde yapılan bir operasyondur.
Mersin meme kanseri ameliyatı, genel itibariyle mastektomi ve koruyucu ameliyat olarak ikiye ayrılır. Adından da anlaşılacağı üzere koruyucu ameliyatlarda, meme dokusunun bir bölümü korunarak, kozmetik görünüme önem verilir. Böylece kanser tedavisi sürecinde hastanın psikolojik olarak daha fazla yıpranmaması sağlanır.
Mastektomi ise ameliyatta memenin tamamen alınmasıdır. Özellikle tümörün birden fazla noktada bulunması veya büyük olması, böyle bir tercihi zorunlu kılabilir. Mastektomide meme başı ve meme cildi korunur, memenin içindeki dokular tamamen çıkarılır. Hastanın istek ve beklentilerine göre bu işlem sonrasında göğüs bölgesine implant yerleştirilir ve kozmetik açıdan daha normal göğüslere sahip olması sağlanır.
Hastanın durumuna bağlı olarak uygulanan farklı özellikte Mersin meme kanseri ameliyatı türleri bulunur. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
Parsiyel mastektomi
Ampektomi
Kadrantektomi
Mastektomi
Onkoplastik Meme Ameliyatı
Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi
Aksiller Diseksiyon
Meme Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme kanseri ameliyatı, hastanın durumuna ve tümörün büyüklüğü ile nasıl yayıldığına bağlı olarak farklı şekillerde yapılır. Ancak söz konusu cerrahi işlemlerde genel çerçeve benzerdir.
Operasyon, genel anestezi altında yapar. Hastalar, genel anestezi altında olduklarından herhangi bir acı duymaz ve gerginlik hissetmez. İşlem sırasında meme başı korunurken, meme cildinin bir kısmı ile kanserli meme dokuları çıkarılır.
Bu işlem sırasında kanserli dokuların tamamen alınmasına özen gösterilir. Eğer kanser çok fazla yayılmışsa, memenin tamamı çıkarılır. Ayrıca yine kanserin yayılma durumuna bağlı olarak bölgesel lenf kanalları ve düğümleri de çıkarılır. Lenf düğümleri, meme kanserinin metastaz yapacağı en ideal noktalardandır. Bu riski ortadan kaldırmak için ameliyat sırasında lenf düğümleri de çıkarılabilir.
Ameliyat sonunda ilgili bölgeye fren takılır. Böylece ameliyat bölgesinde biriken sıvılar dışarı alınır. Bu uygulama, iyileşme süresinin kısalması ve komplikasyon risklerinin minimize edilmesi adına önemlidir. Toplamda 2-3 saat süren ameliyatın ardından hastalar en az 1 gün gözetim altında tutulur ve daha sonra taburcu edilir.
Söz konusu cerrahi işlem, kanserli dokuların çıkarılmasına yöneliktir. Bu dokular çıkarıldıktan sonra hastaya kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri uygulanır. Böylece hücre bazında kanserli hücreler yok edilmeye çalışılır. İlgili tedaviler, hastalığın yenilenmemesi ve farklı organlara sıçramaması adına çok önemlidir.
Meme Kanseri Ameliyatı Sonrası
Mersin meme kanseri ameliyatı sonrası iyileşme süresi, hastanın genel durumuna ve kanserli dokuların büyüklüğüne bağlı olarak değişir. Söz konusu ameliyatlar, birçok ameliyat türüne göre daha az ağrılıdır. Ayrıca komplikasyon riski de yine daha düşüktür.
Ameliyattan sonra hastalar en az 1 gün hastanede gözetim altında tutulur ve çıkarılan parça bir bütün olarak patolojiye gönderilir. Patolojiden gelecek sonuç, ameliyatın ne kadar başarılı olduğunu, kanserli dokuların tamamen çıkarılıp çıkarılmadığını ve kanser hücrelerinin yapısını ortaya koyar. Patoloji sonucu, daha sonraki süreçte uygulanacak kanser tedavisi için de çok önemlidir.
Patoloji sonucundan sonra genellikle hastalara radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavileri uygulanır. Sonrasında ise hastalar düzenli olarak takip edilir ve kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığına bakılır.
Ameliyattan sonra hastalar kendilerini yormamak kaydıyla rutinlerine 5-6 gün sonra dönmeye başlayabilirler. Ameliyat bölgesinin tam iyileşmesi ise 3-6 hafta arasında sürer. Bu süreçte doktor talimat ve tavsiyelerinin dikkate alınması, son derece önemlidir.
Mersin En İyi Meme Kanseri Doktoru
Mersin en iyi meme kanseri doktoru, her açıdan hasta beklentilerini karşılar. Ancak en önemli özelliği, meme kanseri konusundaki uzmanlığı ve deneyimidir. Ameliyat sırasında kanserli dokuları tam olarak çıkarması ve sağlıklı dokuları olabildiğince koruması, büyük önem arz eder.
Eğer kanserli dokular doğru olarak çıkarılamazsa, yapılacak görüntülemelere ve patolojiden gelen rapora göre ek bir ameliyata dahi gerek duyulabilir. Ancak deneyimli ve uzman bir genel cerrah ile bu risk neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir.
En iyi meme kanseri doktoru, aynı zamanda hasta psikolojisini de bilmelidir. Kanser gibi çok önemli bir hastalığa yakalanmış olmak, meme dokusunun önemli kısmını veya tamamını kaybetmek, hastaları psikolojik açıdan olumsuz etkiler. İşte bu olumsuzluğun engellenmesi veya etkilerinin azaltılması için doktorun psikolojik olarak hastaları rahatlatması ve gereken durumlarda psikolojik destek almaya yönlendirmesi gerekir.
İletişim, iyi bir meme kanseri doktorunda bulunması gereken bir diğer özellik olarak dikkat çeker. Kaliteli iletişim ile teşhis daha kısa sürede konulabilir ve tedaviye zaman kaybetmeden başlanılabilir. Mersin meme kanseri ameliyatı doktoru, bu zor hastalığın tedavisinde hayati öneme sahiptir. Bundan dolayı doktor seçiminin özenli şekilde yapılması gerekir.