Göbek fıtığı göbek çukurunun tam iç kısmında ya da etrafındaki bir bölgede meydana gelen göbek fıtığının büyüklüğü ortalama bir fındık ya da portakal kadardır. Genellikle kadınların gebelik döneminde ortaya çıkan göbek fıtığının kadınlarda görülme oranı erkeklerinkinden daha yüksektir. Normalde içeri doğru olan göbek deliği, fıtığın varlığı ile birlikte dışarı doğru çıkar.Bu fıtık kadının hamileliği bittikten sonra ortadan kaybolabilir. Eğer kişinin hamileliği bittikten sonra göbek fıtığı hala gitmemiş ise kişinin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Göbek fıtığının diğer bir adı da karın fıtığıdır ve düzenli spor yapan kişilerde daha yaygındır. Göbek fıtığının meydana geldiği bölge bebek anne karnındayken anne ile bebeğin kan akımını sağlayan kordonun eski yeridir. Yani göbek deliği. Bebek ilk doğduğu vakit açık olan göbek deliği, bebek doğduktan belli bir süre sonra kapanır. Her ne kadar kapansa dahi belli bir zaman önce açık olan göbek deliği, kişinin göbeğinin en zayıf noktasıdır. Bu yüzden göbek fıtığı genel olarak burada meydana gelir.
Bebeklik döneminde bu aralık kapanmaz ise bebeklerde karın fıtığı meydana gelebilir. Yetişkinlerde ise karının aşırı basınca maruz kalması sonucu göbek fıtığı meydana gelebilmektedir. Bu durumlara örnek olarak hamilelik, prostat, kabızlık, siroz hastalığı, ağır yük kaldırma, bel kısmına fazla yüklenme, aşırı basınç, dikkatsiz ve ani hareketler yapma, aşırı ıkınma ve aşırı kilo örnek olarak verilebilmektedir.
Göbek fıtığının en önemli belirtisi göbek deliğinin anormal bir biçimde dışarıya doğru şişmesi olayıdır. Şişen bölge ve etrafında bir baskı ve ağrı meydana gelecektir. Kişi fiziksel olarak aktif olduğu vakitlerde karın bölgesindeki ağrı ve basınç artacaktır. Bununla birlikte kişinin şikâyetleri artar. Genel olarak göbek fıtığının içerisinde ince bağırsak ve karnın iç yağ dokusu bulunur. Göbekteki şişliğin içeri doğru itilmeye çalışılması fakat itilememesi, kabızlık, kusma, mide bulantısı gibi durumlar acil olarak görülür ve kişiye hemen müdahale edilmeye başlanmalıdır. Bu belirtilerin ortaya çıkmalarının sebebi ise fıtık deliğinden dışarıya çıkan organların sıkışması ve bunun sonucunda ise doku zararının ve dolaşım bozukluğunun meydana gelmesidir. Böyle bir durum meydana geldiği zaman hastanın hiç vakit kaybedilmeden direkt ameliyata alınması gerekmektedir. Göbek fıtığının ameliyattan başka herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Eğer göbek fıtığına müdahale edilmezse ve göbek fıtığı büyümeye devam ederse zamanla çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
Erken teşhis ve ameliyatın erken yapılması, ameliyatın başarısını büyük ölçüde etkilemektedir. Ne yazık ki göbek fıtığının ameliyattan başka herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fıtık tedavisi, yani ameliyatı açık ya da kapalı (laparoskopik) bir biçimde yapılabilmektedir. Kişi daha az acı çekmek istiyorsa ameliyat günü gelene dek göbek fıtığı korsesi takması, kişiyi biraz rahatlatacaktır. Göbek fıtığı tedavi edilmediği sürece büyümeye devam eder ve fıtığın boyutu arttıkça fıtık boğulma riski de artmaktadır. Küçük dahi olsa fıtık teşhisi koyulduktan sonra en kısa sürede tedavi ettirmek önemlidir. Göbek fıtığı büyüdükçe önceden itince karnın içerisine doğru gitmesi yok olacaktır. Artık içeri girmiyordur. Fıtığın çevresinde ağrı ve kızarıklık meydana gelecektir. Ve hala daha müdahale edilmez ise fıtık boğulması meydana gelebilir.