Genellikle fıtık olarak adlandırılan bir herni, dokuların veya kasların doğal bir boşlukta yerlerinde kalması için kayması, çıkması ve çıkması anlamına gelir. Karın fıtıkları tek başına fıtıklar kullanıldığında düşünülse de bel fıtığı (yani boyun fıtığı) veya boyun fıtığı da toplumda sık görülen bir durumdur.
Fıtık, insanların günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Çoğu bağırsağın bir parçası olan iç organların bir kısmının doğal ortamda ortaya çıkarak cilt altında şişliklere neden olması olarak tanımlanmaktadır. Bel ve boyun fıtıkları, omurlar arasındaki omurlar arası diskin doğal pozisyonunun kaybedilmesinden kaynaklanır.
Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
En sık görülen fıtık türleri çok ve çeşitlidir; karın, bel ve boyundaki fıtıklar. Karın fıtıkları genellikle kasık, göbek ve cerrahi kesi fıtıkları olarak incelenir. Tedavi edilmeyen karın fıtıkları zamanla büyüyeceğinden tedavi şansı azalacaktır. Bel ve boyun fıtıklarında kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler ve his kaybı, kol ve bacaklarda ve fıtık bölgesinde ağrı ve güçsüzlük gibi belirtilerde kendini gösterir.
Göbek Fıtığı Nedir?
Göbek bağı, anne karnındaki bebeğe yiyecek sağlayan göbek kordonu olmak üzere 3 farklı damarasahiptir. Göbek kordonu fıtığı, doğumdan sonra göbek kordonu bölgesinin zayıflaması ve çevresindeki kasların birleşmesi ve kapanmasıyla güçlenmesi ile ortaya çıkar. Bebeklik döneminde ortaya çıktığında fıtık şişebilir ve ağlarken görünür olabilir. Bebek fıtığı birkaç yıl sonra kendiliğinden kapanabilir ancak kapanamazsa cerrahi müdahale gerekir. Göbek deliğinin tam kapanmaması veya aşırı güç uygulanması durumunda çocukluk çağındaki bireylerde göbek fıtığı gelişebilir. Göbek üstü, bağırsağın üst kısmını ve bağırsağın bir kısmını kaplayan yağ dokusu fıtık oluşumuna neden olabilir. Yetişkinler arasında, fıtık olan kişilerin yaklaşık%8’inde göbek fıtığı vardır.Doğum sırasında fazla kilolu kadınlarda, prostat hastalığı öyküsü olan erkeklerde, aşırı kilolu veya ani kilo kaybı, ağırlık kaldırma ve kronik öksürükte görülme olasılığı daha yüksektir. Görünür bir şişlik veya şekil bozukluğu olmasa bile bazı durumlarda parmaklarda fıtık hissedilebilir. Yetişkin umbilikal fıtıklarda tek tedavi seçeneği ameliyattır. Fıtık başlangıç aşamasında veya daha küçük olduğunda ameliyat yapmak daha kolaydır. Hastanın durumuna göre operasyon kapatılabilir veya açılabilir.
Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığıolarak da bilinen bel fıtığı, omurganın omurları arasında gelişir. Omurlar arası disk olarak da adlandırılan jel benzeri bağ dokusu, birbirine bağlı omurlar arasında yer alır ve esneklik sağlayarak yastık görevi görür Yaşlanma ve dehidrasyon nedeniyle işlevi kaybolmaya başlar. Sonuç olarak doğal konumundan ayrıldı ve bel fıtığı geliştirdi. Bel fıtığı esas olarak bel bölgesindeki son iki omurlar arası diskte ortaya çıkar ve sırt ağrısı, bacak ağrısı ve uyuşma ve ayaklarda güçsüzlük ile karakterizedir. Bazı durumlarda bel fıtığı ameliyatsız olarak tedavi edilir ve sonuçlara göre tedavi yeniden planlanır. Bu tedaviler genellikle dinlenme, antienflamatuvar ve ağrı kesiciler, egzersiz, fizik tedavi ve steroid enjeksiyonlarını içerir. Tüm ilaçlar reçete edildiği gibi kullanılmalı, düzelme yoksa tekrar doktorunuza danışmalısınız. Bel fıtığı için parsiyel diskektomi veya diskektomi yapılır ve cerrahi tedavi de yapılır. Lokal, spinal veya genel anestezi altında ameliyat, intervertebral disklerdeki küçük kesiklerle yapılır. Bazı durumlarda bacak bölgesine giden sinir köklerine baskı yapılabilir, güç kaybedilebilir ve acil ameliyat gerekebilir.
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtıklarında omurga üzerindeki omurlar, omurlar arası diskler ile birbirine bağlanır. Omurlar arasındaki jel benzeri diskler boynun hareket etmesini sağlar. Bazı durumlarda, intervertebral diskin deformasyonu, hasarı ve yırtılması nedeniyle doğal pozisyon kaybedilir ve omurlardan çıkar. Sinirlerin ve omuriliğin geçtiği geçide kayar.Boyun fıtığı denilen bu durumda kolda ağrı, acı, his kaybı ve halsizlik hissedilecektir. Bacaklarda güçsüzlük nadiren görülür. Beyin cerrahları tarafından teşhis ve tedavi edilir. Teşhis yapmak için ayrıntılı bir tıbbi öyküyü dinleyin, fizik muayene ve radyografi yapın. Normal şartlar altında hastalar cerrahi müdahale olmaksızın fizik tedavi ve ilaç alabilirler ve durum daha iyi olacaktır. Ancak kaynamama durumunda diskektomi ile cerrahi müdahale yapılabilir. Birçok hasta ameliyattan sonra 24 saat içinde eve döner.
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Fıtık semptomları, fıtığın oluştuğu alana göre değişiklik gösterir. Özellikle karın bölgesindeki fıtıklarda kas yırtılmalarına bağlı olarak deri altında ağrı ve şişlik görülür. Şişlik arttıkça ağrı azalsa da tedavisi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında uzuv zayıflığı, ağrı ve his kaybının yanı sıra fıtığın bulunduğu bölge de ağrı hissedecektir.
Fıtık Tedavisi Nasıldır?
Tedavi yöntemi fıtığın yerine göre değişiklik gösterir. Bazı durumlarda egzersiz, fizik tedavi ve ilaç kullanımına rağmen bu tedavilere cevap vermeyen geç dönem fıtıklarda ameliyat yapılır. Bu tür ağrınız varsa bir an önce bir uzmana görünmeniz ve muayene olmanız önerilir.