Fıtık ameliyatı, vücudun farklı bölümlerinde meydana gelen fıtıkların giderilmesi ve ilgili dokuların düzeltilmesi amacıyla yapılan cerrahi işlemdir. Bu işlem, tıbbi teknolojinin sunmuş olduğu laparoskopik yöntemlerle kapalı olarak yapılır. Ancak bazı hastalarda, açık ameliyat yöntemi tercih edilir.
Fıtık ameliyatı, organın yerinde durmasını sağlayan doku veya kasların dışa doğru kayması sonucunda oluşan fıtığın düzeltilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Tıbbi ismi herni olan fıtık, genellikle karın ve kasık bölgesinde görülür. Ancak boyun ve bel bölgesinde de fıtık oluşabilir.
Fıtık ameliyatı, kapalı ve açık olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Laparoskopik cerrahi yöntem olarak da bilinen kapalı ameliyatta ortalama 1 cm büyüklüğünde 4-5 kesi açılır. İşlemler, bu kesiler üzerinden yapılır. İçten yama (mesh) ile fıtık tedavisi gerçekleştirilir. Açık ameliyatta ise yaklaşık 5-6 cm büyüklüğünde kesi açılır ve işlemler buradan yapılır.
Fıtık Nedir?
Fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ve kasların protrüze olması, yerinden çıkması ve dışa doğru kaymasıdır. Esasen bu rahatsızlığın tıbbi ismi hernidir. Fıtık ise halk arasındaki ismidir. İlgili kavram tek başına kullanıldığında genellikle kasık fıtığı akla gelir. Ancak bu kavramın içerisinde bel (lomber disk) ve boyun (servikal disk) hernisi de vardır.
Fıtık, iç organların bir bölümünün dışarı çıkması ve şişlik oluşturmasıdır. Genellikle bağırsakta görülür. Bu rahatsızlık, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiler. Dolayısıyla kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Fıtık ameliyatı, bu rahatsızlığın en temel tedavisidir.
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Fıtık, kendi içerisinde farklı türleri olan bir rahatsızlıktır. Fıtık belirtileri, türüne göre farklılık göstermektedir. Örneğin; karın bölgesinde görülen fıtıkların en genel belirtisi şişlik iken, boyun ve bel bölgesinde görülenlerin en temel belirtileri ise şiddetli ağrı ve güçsüzlüktür.
Karın bölgesinde meydana gelen fıtıklarda şişlik ve ağrı, yaygın olarak görülür. Ayrıca ilgili kişiler, hareket etmede de zorlanabilir. Bunların dışında fıtığın sıkışması durumunda bulantı dahi görülebilir.
Fıtık Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Fıtık ameliyatı, laparoskopik cerrahi yöntem ile yapılmaktadır. Operasyon için ön karın bölgesinde büyüklükleri ortalama 1 cm olan 4-5 adet kesi açılmakta ve bu kesilerin birinden, fıtık bölgesine teleskopik kamera gönderilmektedir.
Kameranın gönderilmesinin ardından diğer kesilerden de diğer tıbbi aletler gönderilir. Ameliyatta zayıf olan kasların desteklenmesi esastır. Öncelikle dışarıya doğru çıkan organ eski yerine alınır. Daha sonra ise çıktığı bölgeye, içeriden yama yapılır.
Özel olarak hazırlanan ve biçimlendirilen yama, rulo haline getirilerek ilgili bölgeye gönderilir. Daha sonra ise fıtık alanını kaplayacak şekilde serilir. Son olarak bu bölgeye sabitlemek için eriyen zımbalar veya dikişler kullanılır. Böylece fıtık bölgesine, içten yama yapılmış olunur.
Fıtık ameliyatı süresi, 45 dakika ile 75 dakika arasında değişir. Ancak bazı vakalarda, sorunun boyutuna bağlı olarak süre biraz daha artabilir.
Kapalı fıtık ameliyatı, hem hastanın iyileşme süresini kısaltır hem de riskleri düşürür. Bunun haricindeki en önemli avantajı ise yamanın içten yapılmasına imkan vermesidir. Söz konusu durum sayesinde yama, karın içi basıncı ile desteklenir ve daha sonraki dönemlerde yineleme riski ciddi anlamda azaltılmış olur.
Fıtık Ameliyatı Riskleri
Fıtık ameliyatı riskleri, ameliyatın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Genel olarak riskler şu şekildedir:
Kanama
Enfeksiyon
Ağrı
Şişlik
Geçici his kaybı
Yakın organların zedelenmesi
Dikiş problemleri
Pıhtı oluşumu
Bunların haricinde bel ve boyun fıtığı ameliyatlarında sinir hasarı gibi ciddi farklı bir başka risk daha vardır. Sinir hasarının meydana gelmesi durumunda, hastanın felç kalma riski ortaya çıkar.
Tercih edilecek cerrahın deneyimi ve uzmanlığı ne kadar yüksek olursa, bahsedilen risklerin görülme olasılığı da o kadar düşük olacaktır. Dolayısıyla cerrah seçimi, fıtık ameliyatı sonuçları açısından büyük bir önem taşır.
Fıtık Ameliyatı İyileşme Süreci
Fıtık ameliyatı iyileşme süreci, 2-4 hafta arasında tamamlanır. İlk günlerde hastaların kendilerini yormaması ve karın içi basıncı arttıracak hareketlerden kaçınması önemlidir. Ayrıca ilk günler, hafif tempoda yapılacak yürüyüş, kan akışının düzenlenmesine ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olacaktır. Hastalar, 3-4 hafta sonra doktorlarının onayı ile günlük rutinlerine dönebilirler.
Fıtık ameliyatı ile daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Fıtık ameliyatı kaç saat sürer?
Fıtık ameliyatı, bir fıtık tedavisinde kullanılan bir cerrahi prosedürdür. Bu ameliyatın süresi, hastanın durumuna ve cerrahın tecrübesine göre değişebilir. Ancak genellikle bu ameliyat 1-3 saat arasında sürer. Daha fazla bilgi almak için lütfen bir doktora danışın.
Fıtık ameliyatı riskli mi?
Fıtık ameliyatı, bir fıtık tedavisinde kullanılan bir cerrahi prosedürdür. Bu ameliyat, genellikle güvenli bir şekilde yapılabilir. Ancak her cerrahi prosedür gibi fıtık ameliyatı da bazı riskleri içerir. Örneğin, ameliyat sırasında kanama, enfeksiyon, komplikasyonlar veya anestezi yan etkileri gibi riskler olabilir. Bu nedenle, bu ameliyatı yapacak olan doktorunuz, ameliyatın size uygun olup olmadığını ve risklerini dikkatlice değerlendirecektir. Daha fazla bilgi almak için lütfen bir doktora danışın.
Fıtık ameliyatında kaç gün yatılır?
Fıtık ameliyatı, bir fıtık tedavisinde kullanılan bir cerrahi prosedürdür. Bu ameliyatın yapılmasından sonra hastanın yatış süresi, hastanın durumuna ve cerrahın tecrübesine göre değişebilir. Genellikle fıtık ameliyatından sonra hasta 1-3 gün boyunca hastanede yatırılır. Bu süre boyunca doktorlar, hastanın iyileşme durumunu izler ve gerekirse gerekli tedaviyi uygularlar. Daha fazla bilgi almak için lütfen bir doktora danışın.