Antalya tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Bu prosedürde hastaların midelerinin %80’lik bölümü alınmakta ve vücut dışına çıkarılmaktadır. Böylece hastalar çok daha az gıda ile tokluk hissine ulaşmakta ve aldıkları kalori miktarı azalmaktadır.
Antalya ‘ da Tüp mide ameliyatı, obeziteyi tedavi etmek amacıyla kullanılan bir cerrahi işlemdir. Bu işlem, genellikle mide küçültme ameliyatlarından biri olarak bilinir. Tüp mide ameliyatı (veya diğer adıyla sleeve gastrektomi), midenin büyük bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. İşte antalya tüp mide ameliyatı hakkında daha fazla bilgi:
Hazırlık: Ameliyat öncesi hastanın sağlık durumu değerlendirilir. Doktor, hastanın uygun bir aday olup olmadığını belirlemek için fiziksel muayene yapar ve gerekirse tıbbi testler yapar. Ameliyat öncesi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de önerilebilir.
Ameliyat: Ameliyat sırasında, midenin sol tarafındaki büyük bir bölümü (genellikle yüzde 70-85’i) çıkarılır. Kalan mide, bir “tüp” veya “mide kolunu” oluşturur. Bu işlem, midenin kapasitesini büyük ölçüde azaltır ve dolayısıyla daha küçük miktarlarda yemek yemeyi destekler.
Ameliyat Sonrası: Ameliyat sonrası dönemde hastalar, özel bir diyet programına uymaları gerekebilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç hafta boyunca sıvı gıdalar ve püre kıvamındaki yiyecekler önerilir. Zamanla, katı gıdalara geçiş yapılır. Ayrıca, vitamin ve mineral takviyeleri almak da gerekebilir.
Antalya Tüp mide ameliyatı, obeziteye bağlı sağlık sorunlarını hafifletmeye ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Ancak bu tür ameliyatlar ciddi bir cerrahi işlem olduğundan, riskleri ve faydaları dikkatlice değerlendirmek önemlidir. Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte bir doktorla yakından çalışmak önemlidir. Ayrıca, bu ameliyat sonrası yaşam tarzı değişikliklerinin devamlı olarak sürdürülmesi kilo kaybının sürdürülmesine yardımcı olacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı Ne Kadar?
Tüp mide ameliyatı, her hasta için özel olarak planlanır. Hastaların genel durumları, ameliyatın kapalı mı, yoksa açık mı yapılacağı, ameliyatın yapıldığı klinik ve doktorun deneyimi fiyatlar üzerinde etkilidir. Dolayısıyla da fiyatlar farklılık göstermektedir.
Bu prosedürün fiyatının hangi seviyede olduğundan bağımsız olarak etkilerinin çok önemli olduğu ve insanların yaşam kalitelerini direkt olarak artırdığı bilinmektedir. Dolayısıyla fiyat ve maliyet konusunun ikinci planda kalması gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı En Az Kaç Kiloya Yapılır?
Tüp mide ameliyatının yapılmasındaki kriterler arasında hastaların kiloları bulunmaz. Bunun yerine beden kitle indeksi dikkate alınır. Zira sadece kiloya bakılarak karar verildiğinde, hastaların boyu dikkate alınmaz. Bu durum ise hatalı kararlara neden olur.
Hastaların bu ameliyatı olabilmesi için beden kitle indekslerinin 35 ve üzeri olması gerekir. Daha düşük beden kitle indeksine sahip hastalara, farklı tedavi yöntemleri tavsiye edilir. Ancak beden kitle indeksi 30 ile 35 arasında bulunan ve tip 2 diyabet gibi kilo kaynaklı hastalıkları olan hastalara da tüp mide cerrahisi uygulanabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Ayda Kaç Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatından sonraki ilk ayda hastalar ortalama 7-10 kg verir. Ancak verilen kilo miktarı, daha sonraki aylarda azalır. İdeal kiloya gelene kadar hastaların aylık ortalama olarak 4-6 kg vereceği ifade edilebilir.
Verilecek kilo miktarı, hastalar arasında sabit değildir. Hastaların beslenme alışkanlıkları, benimsedikleri yaşam tarzı bu noktada etkilidir. Diyet ve egzersiz programına dikkat eden hastalar, çok daha fazla kilo verir ve hedeflerine çok daha etkili şekilde ulaşır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası 2 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatından sonraki ilk 2 ayda verilecek kilo miktarı, hastadan hastaya değişir. Ancak ilk 2 aylık süreçte hastaların ortalama olarak 10-15 kg vereceğini ifade etmek yanlış olmaz.
Ameliyattan sonraki ilk ayda hastalar normal beslenmeye geçmedikleri için diyet ve egzersizlerine uyarlar. İkinci ay için de bu durum genel olarak geçerlidir. Dolayısıyla birçok hasta, ilk 2 ayda genellikle istedikleri kilo kayıplarını yaşarlar. Fakat daha sonraki süreçte bu durum tamamen hastaların beslenme alışkanlıklarına ve egzersizlerine göre değişmektedir.
Özge Şeker Neden Öldü?
Fenerbahçe Kulübü personeli olan Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrasında yaşamında kaybetmiştir. Şeker’in ölüm nedeni ise cerrahi işlem sonrasında gerçekleşen komplikasyondur. Her cerrahi işlemde bu komplikasyon risklerinin olduğu bilinmektedir.
Özge Şeker, ameliyata girmeden önce 78 kg idi. Boyu ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak fotoğraflar incelendiğinde boyunun 1,60 m civarında olduğu görülmektedir. Buradan hareketle Özge Şeker’in beden kitle indeksinin 30 civarında olduğu söylenebilir. Dolayısıyla Şeker, tüp mide ameliyatı için uygun bir aday olmamasına rağmen ameliyata alınmıştır. Yaşamını kaybetmesinde bunun bir etkisi olmasa da sağlıklı kişilerin bu ameliyatı yaptırmaması gerektiği unutulmamalıdır.
80 Kilo Olan Biri Mide Ameliyatı Olur Mu?
80 kg olan birinin tüp mide ameliyatı olup olamayacağını anlamak için boyuna bakmak gerekir. Zira bu ameliyat için hastanın kilosuna değil, beden kitle indeksine bakılır. Boyu 170 cm, kilosu 80 kg olan birinin beden kitle indeksi 27’dir ve bu kişi ameliyat olamaz.
Boyu 150 cm, kilosu 80 kg olan birinin beden kitle indeksi ise 35’tir. Bu kişinin tüp mide ameliyatı için uygun bir aday olup olmadığına, uzman cerrah tarafından karar verilir.
100 Kilo Olan Biri Mide Ameliyatı Olur Mu?
100 kilo olan birinin beden kitle indeksi tüp mide ameliyatı için uygunsa bu kişi ameliyat olabilir. Örneğin; bu kişinin boyunun 170 cm olduğu varsayıldığında, beden kitle indeksi 34 olacaktır. Dolayısıyla ameliyat olabilmesi için hipertansiyon gibi hastalıkların varlıkları araştırılır. Eğer bu kişinin boyu 160 cm ise beden kitle indeksi 39 olur. Dolayısıyla ameliyata engel bir durumu yoksa tüp mide ameliyatı için uygun bir aday olarak kabul edilebilir. Ancak son kararın cerrahta olduğu unutulmamalıdır.
Mide Ameliyatından Sonra İlk Ay Kaç Kilo Verilir?
Mide ameliyatının ardından hastaların yaşayacakları kilo kayıpları, tamamen hastalarla ilgili faktörlere bağlıdır. Öncelikle hastanın mevcut kilosu, bu noktada etkilidir. Yüksek kiloda olanların daha fazla kilo verdikleri bilinir. Buna ek olarak diyet ve egzersiz konusu da önem taşımaktadır.
Her ne kadar hastaların tamamı için net bir rakam vermek mümkün olmasa da ortalama olarak 7-10 kg verildiği ifade edilebilir. Bazı hastalardaki kilo kayıpları daha az veya daha fazla olabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?
Tüp mide ameliyatı, cerrahi bir işlemdir. Dolayısıyla ilk olarak hastaların bu prosedüre engel bir sağlık problemlerinin olmaması gerekir. Kalp yetmezliği, solunum hastalıkları gibi rahatsızlıkları olanların cerrahi geçirmesi uygun olmayabilir.
Cerrahi operasyona engel durumu olmayanların beden kitle indeksine bakılır. Beden kitle indeksi 35 ve üzerinde olan bu operasyonu olabilir. Ayrıca beden kitle indeksi 30 ile 35 arasında olmasına karşın kilo kaynaklı hastalıkları olanlar da bu operasyon ile kilo verebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Zor Mu?
Tüp mide ameliyatında hastaların midelerinin %80’lik kısmı çıkarılmakta ve mide ciddi anlamda küçültülmektedir. Bu operasyon, kapalı cerrahi yöntemle, yani laparoskopik cerrahi ile yapılır. Dolayısıyla açık ameliyatlara göre çok daha düşük risklere sahiptir.
Hiçbir ameliyatın kolay olarak nitelenmesi doğru olmaz. Ancak tüp mide ameliyatı çok uzun yıllardır yapılmaktadır. Bu alanda deneyimli olan doktorlar, sorunsuz olarak bu prosedürü gerçekleştirmekte ve hastaların hayatlarında yeni bir sayfa açmaktadır. Fakat en küçük cerrahi işlemin dahi riskleri olduğu unutulmamalıdır.
Tüp Mide Ameliyatından Kaç Gün Sonra Normal Hayata Dönülür?
Tüp mide ameliyatından sonraki 2-4 gün hastanede geçirilir. Hastalarda sorun olmadığı anlaşıldığında, hastalar taburcu edilir. Evdeki ilk günleri hastaların dinlenerek ve hafif yürüyüşler yaparak geçirmesi gerekir. Bu süreçte doktor tarafından önerilen diyetin de uygulanması gerekir.
Hastalar, 2 haftanın ardından normal yaşama yavaş yavaş döner. Ancak bu süreçte yorucu ve ağır işlerden veya aktivitelerden kaçınmak gerekir. Tam iyileşme ise ortalama 6 haftada tamamlanır. Bu süreçte hastaların doktor talimatlarını ciddiye alması çok önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Antalya tüp mide ameliyatı, geçmişte 2-4 saat sürerken, geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde bu süre azalmıştır. Bu ameliyatın ortalama süresi 45-90 dakika arasındadır. Hastalarda farklı bir komplikasyon oluşması durumunda ameliyat süresi artar.
Ameliyatın uygulanmasında stapler olarak isimlendirilen alet kullanılır. Bu alet, mide dokusunun zımbalanarak birleştirilmesini sağlar. Üstelik bunu kapalı ameliyat yönteminde yapar. Söz konusu alet sayesinde ameliyat süreleri kısalmıştır.
1 Aylık Tüp Mideli Ne Yer?
Tüp mide ameliyatından sonraki 2-4 gün boyunca hastalar berrak sıvılarla, sonraki 2 haftada ise sıvılarla beslenir. 3-4 haftalarda ise hastalara püre diyeti uygulanır ve püre halindeki gıdaları tüketirler.
İlk 1 aylık sürecin sonunda ise hastalar normal şekilde beslenmeye başlayabilir. Ancak burada da kademli geçişin yapılması gerekir. Yağsız gıdalar, küçük lokmalar halinde tüketilebilir. Sert gıdalardan uzak durulması önemlidir.
Tüp Mide Kaç Günde İyileşir?
Tüp mide ameliyatından sonra iyileşme süresi ortalama olarak 6 haftadır. 6 haftanın ardından hastalar, doktorlarının da onay vermesi durumunda normal rutinlerine dönebilirler. Ancak ağır işlerden ve yorucu aktivitelerden kaçınmak önemlidir.
Tüp Mide Acı Ne Zaman Yer?
İlk ayın sonunda normal beslenmeye geçilebilse de bu süreçte midenin zorlanmaması gerekir. Dolayısıyla ilk zamanlarda acıdan ve aşırı baharattan kaçınmak önemlidir. İlk 3 ayın sorunsuz olarak tamamlanmasının ardından hastalar, doktorlarının da onayı ile acı yiyebilir.
Her hasta için bu sürelerin farklı olduğu unutulmamalıdır. Süreler, hastaların iyileşme hızına ve yeni beslenme sürecine adaptasyonlarına bağlıdır.
Tüp Mideli Soğuk Su İçer Mi?
Ameliyattan sonraki süreçte hastaların çok soğuk suları tüketmekten kaçınması gerekir. İyileşme süreci tamamlandıktan ve yeni beslenme sürecine adaptasyon sağlandıktan sonra hastalar doktorlar onayı ile soğuk su içebilir.
Tüp Mideli Nasıl Su İçmeli?
Antalya tüp mide ameliyatı ile midenin önemli bir kısmının alınmış olması, su içme şeklini de etkiler. Eskisi gibi su içmek, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bunun yerine yavaş yavaş ve zamana yayarak suyun içilmesi gerekir. Ayrıca aşırı sıcak veya aşırı soğuk sular içilmemelidir.
Tüp Mideli Ne Kadar Su İçmeli?
Günlük tüketilmesi gereken su miktarı ise 2 litredir. Hastalar 2 litreyi zamana yayarak içmelidir. Hızlı ve tek seferde yüksek miktarda su tüketmek bulantı ve kusmaya yol açacaktır. Bu durumdan özellikle kaçınılması gerekir.
2 Aylık Tüp Mideli Ne Yer?
Tüp mide ameliyatının üzerinden 2 ay geçtikten sonra hastalar normal beslenmeye dönerler. Bu süreçte yağlı ve aşırı baharatlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Bunun haricinde aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalar da tüketilmemelidir.
Tüketilen gıdalar çok sert ve mideyi zorlayıcı olmadığı sürece, her türden yemek yenilebilir. Ancak doktor tarafından yasaklanan gıdalardan uzak durulmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neler Yasak?
Tüp mide ameliyatının başarısı, ameliyattan sonraki süreçle direkt olarak ilgilidir. Hastaların bu süreçte çok dikkatli olması ve talimatlara uyması gerekir. Bu süreçte yasak olanlar şunlardır:
Ağır ve yorucu işler
Yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi
Hızlı yemek ve hızlı su içmek
İlk bir ay araç kullanmak
Yemek sırasında su içmek
Hamur işleri tüketmek
Gazlı içecekler
5 Günlük Tüp Mideli Ne Yer?
Ameliyatın üzerinden 5 gün geçen hastalar, sıvı diyetine devam ederler. Bu süreçte tüketilecek gıdalardan bazıları şunlardır:
Çorbalar (Süzülmüş)
Komposto
Et suyu
Elma suyu
Yoğurt
Badem sütü
Laktozsuz süt
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sarkma Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Tüp mide ameliyatından sonra sarkma olmaması için egzersize çok fazla önem verilmesi gerekir. Egzersiz ile sarkmalar minimize edilebilir. Ayrıca doktorun bu konuyla ilgili verdiği talimatlar da dikkate alınmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir?
Ameliyattın üzerinden 2-3 hafta geçmesinin ardından cinsel ilişkiye girilebilir. Fakat bunun için doktordan mutlaka onay alınması gerekir. Aksi durumda ameliyat bölgesinde farklı sorunlar ortaya çıkabilir.
Tüp Mideli Ne Zaman Sigara İçer?
Sigara, ameliyat sonuçları için ciddi bir risktir. Bundan dolayı tam iyileşme olmadan sigara içilmemesi tavsiye edilir. Hastalar, ameliyattan 6 hafta sonra, doktorlarının da onay vermesi durumunda sigara içebilir.